fbpx
Kategóriák
Kémia Természetismeret

Az internet legjobb periódusos rendszere

A periódusos rendszer általában vízválasztó szokott lenni a kémiatanításban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy látványos és szemléletes módon lehessen bemutatni az emberiség történetének egyik legnagyobb teljesítményét. Nos, Michael Dayah pont ezt tette meg, amikor közel másfél évtizede összerakta azóta is utolérhetetlen interaktív periódusos rendszerét. Látványos, pontos, egyszerűen kezelhető, és még magyar verziója is van.

Kevés lenyűgözőbb emberalkotta dolog létezik a periódusos rendszernél, és kevés nagyobb zseni létezett Mengyelejevnél. Annak felismerése, hogy a kémiai elemek bizonyos tulajdonságai periodikusan változnak (vagy ismétlődnek), és ezeket a tulajdonságokat az atomjaik magjában található protonok száma határozza meg – ez az egyik leginkább elképesztő felfedezés a tudománytörténetben.

Mindig hálás téma volt az interaktív periódusos rendszer leprogramozása, éppen ezért rengeteg változata létezik. De mind közül a legjobb, leginkább látványos, így nagyon diákbarát Michael Dayah klasszikusa, a Ptable.

A különböző füleken és gombokkal elképesztő mennyiségű adathoz juthatunk az elemekről. Kattintásra kijön Wikipedia-szócikk, de tök látványosan lehívhatjuk az adott elem összes izotópját, meg legfontosabb vegyületeit. A legbombább mégis az a csúszka, amelyen a hőmérsékletet lehet állítani az abszolút nullától hatezer kelvinig, és ennek megfelelően élőben mutatja az elemek halmazállapot-változásait.

Mindemellé magyar verziója is létezik, és hatalmas előnye, hogy szinte teljesen naprakész. A honlapról kiderül, hogy a 2007-ben létrehozott táblázatot 2017-ben frissítették utoljára, tehát már benne vannak a legújabb sztenderdizált elemek is, mint a tennesszin meg az oganeszon.

Egyszerűen őrület az egész, nem lehet megunni az állítgatást. De a legsúlyosabb, hogy Dayah még olyasmikre is gondolt, hogy réteges pdf-ként is el lehessen menteni a cuccot, így ha valaki lemeti a gépére, akkor egy pdf-olvasóval ki-be kapcsolhatja a rétegeket. Egyszerűen zseniális.

Még több periódusos rendszer a világból:

Ennyi volt a mai Távtan, tartsátok a távolságot!

Neked is van kedvenc dinamikus periódusos rendszered? Oszd meg itt kommentben, vagy küldd el üzenetben a Távtan Facebook-oldalának, esetleg posztold be a Távtan Facebook-csoportba!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük