fbpx
Kategóriák
Természetismeret

Három természetfilm hazai tájakról

Úgy alakult, hogy a “digitális tanrend” bevezetésekor a hatodikos lányom éppen Magyarország tájegységeinél tartott természetismeretből. Igazi, jól időzített ajándék volt, hogy pár nappal később az egyik legjobb hazai természetfilmes műhely, a Mosonyi Szabolcs vezette NatFilm három remek alkotását is szabadon megnézhetővé tette. A Vad Kunság, a Vad Szigetköz és a Tiltott zóna jóvoltából igazán plasztikus élménnyé az Alföld és a Kisalföld természetrajza.

A NatFilm pár éve, a Vad Szigetköz című filmjével, illetve míves, egyszerű, de korszerű és nagyon hatásos felvételi technikákat (drón, timelapse, makró) felvonultató, “már-majdnem-BBC”-szerű, látványos stílusával tört be a kissé haldokló magyar természetfilmezésbe. Aztán jött az igazi nagy siker, a Vad Kunság, majd tavaly a Vad Balaton. A “Vad” igazi sorozat lett. Mosonyiék legfrissebb filmje, a titokzatos hazai hiúz nyomában járó Vad erdők, vad bércek bemutatója éppen a múlt héten lett volna, de sajnos a járvány miatt el kellett halasztani.

A hiúzos filmre tehát várnunk kell (hiúzmániás lányomnak ez óriási csapás), de a NatFilm helyette szabadon megnézhetővé tette három korábbi filmjét. Az első a Vad Szigetköz, minden magyar természetfilmek legkirályabb narrátorával, Szersén Gyulával. (Egyszer majd, ha tananyag lesz, Szersén Gyula is kap egy posztot, annyira összeforrott a hangja a párzó fókák, antilopot leteperő gepárdok és ágakról csüngő lajhárok látványával.)

Ez itt a Vad Kunság, benne aranysakállal, kérészvirágzással, zseniális felvételekkel.

A harmadik nem része a “Vad” sorozatnak, viszont szintén az Alfölddel foglalkozik. Az alapötlete egyenesen zseniális: egy Dabas melletti hatalmas katonai lőtér varázslatosan diverz társulásába enged bepillantást. Pont azért jó, mert nem az “érintetlen természet” illuzórikus imádatát sulykolja, hanem – ahogy pár éve a Bolygónk, a Föld II. – értelmesen megpróbálja feltárni, hogy hogyan zajlik az élet az emberi beavatkozástól nem mentes tájon.

Mindhárom film remekül egészíti ki a hazai tájegységek, különösen az alföldek tananyagát.

Ennyi volt a mai Távtan, tartsátok a távolságot!

Te is ismersz friss és elérhető  magyar természetfilmeket? Oszd meg itt kommentben, vagy küldd el üzenetben a Távtan Facebook-oldalának, esetleg posztold be a Távtan Facebook-csoportba!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük