fbpx
Kategóriák
Fizika Természetismeret Történelem

Az öt legjobb magyar nyelvű tudományos ismeretterjesztő YouTube-csatorna

Tuti mozgóképes kontentek a neten: öt remek magyar nyelvű ismeretterjesztő sorozat. Tudomány, fizika, történelem. Lelkes amatőrök és elkötelezett szakemberek – a YouTube kincsei, egy posztba gyűjtve.

Ahogy a szülők nyakába szakad az otthonoktatás, úgy válik egyre égetőbbé, hogy tuti kontenteket találjunk a neten, amelyekkel legalább öt percre le lehet kötni a gyereket, amíg bevágjuk a mikróba a mirelit pizzát. Kézenfekvő a YouTube-hoz fordulni, hiszen a kölkök amúgy is ott tolják a Minecraft-walkthrough-kat, meg a Fortnite streameket, tehát otthonos platformon kaphatnak okosságot.

Persze az utóbbi időben mindenki YouTube távoktatós videóval boldogítja a nebulókat. Érdemes tehát rendet vágni a káoszban, hiszen ennek a műfajnak is megvannak a maga klasszikusai: a videómegosztók Öveges professzorai és Juhász Árpádjai. Ők azok, akik jellemzően évekkel ezelőtt kezdték, szinte teljesen amatőrként, és – a most mélyvízbe dobott tanárokhoz hasonlóan – szinte teljesen egyedül tapasztalták ki a tudományos ismeretterjesztő tartalomgyártás összes buktatóját és trükkjét.

Közös jellemzőjük, hogy élnek-halnak témájukért, felkészültek, de éppen eléggé lazák ahhoz, hogy közérthető anyagokat készítsenek. Erre meg is van az okuk: hozzájuk nem kötelező járni, tehát ha unalmas és rossz tartalmat gyártanak, akkor senki sem lesz rájuk kíváncsi. Mindegyikük folyamatos kapcsolatban van a közönségével, állandó az interakció, és ennek megfelelően témáik is kifejezetten naprakészek.

Szertár

Mi mással is kezdhetnénk, mint a minden magyar ismeretterjesztő csatornák klasszikusával, a Szertárral? A több mint tizenkét éve létező “műsor” eredetileg Öveges József-szerű, kamera előt kísérletezős vlog volt, aztán az Index (egyik) tudományos blogja-rovata lett, aztán az alapító, Zsíros László Róbert saját podcastet indított.

(Kedvenc részeim azok voltak, amelyekben akkori műsorvezető társával, akinek sajnos már elfelejtettem a nevét, de írd be kommentbe, ha emlékszel rá, tudományos totót játszottak, úgy, hogy négy tudományosnak hangzó állítás közül az egyik totális hülyeség volt, és ki kellett taláni, hogy melyik az.)

Azóta “Robilaci” egy teljes tudományos tartalomkomplexumot üzemeltet a Szertár honlapján, az egykori kísérletezős diákvlog pedig a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik legfontodabb alternatív fóruma lett. Rengeteg infót közvetít a COVID-19-ről is, de ide szándékosan nem olyat, hanem a narancslé színezését “leleplező” videóját teszem be:

De érdemes végignézni az egész csatornát, meg a holnapot, mert rengeteg tartalom van fenn, nálunk Robilaci már igazi média-házibarát, én nem tudom nélküle elképzelni a hetemet. Mint majdnem mindegyik fél-amatőr ismeretterjesztő csatorna, ez is közösségi finanszírozásból működik, Patreon-oldalát itt találjátok.

Zállatorvos

Kevés ismeretterjesztő dolog robbant nagyobbat öt évvel ezelőtt a magyar nyelvű YouTube-on, mint a magát nemes egyszerűséggel a Zállatorvosnak nevező úriember Szívférgesség című videója. A Zállatorvos YouTube-csatornája azóta kis kultikus intézmény lett, a főhős pedig a kezdeti döcögésből magabiztos, teljesen egyedülálló humorú, a világot, az áltudományt, a tévhiteket fanyar (ön)iróniával látó és láttató online sztár.

A kezdeti állatos témák hamar kibővütek, és a Zállatorvos azóta beszélt genetikáról, röntgenről, szuperbaktériumokról, az utóbbi időben pedig a COVID-19-et helyezi teljesen új fénybe. Nagyon jól követhető, laza, vicces és hiteles:

Hogyan működik?

Az egyik legjobb a dunaszerdahelyi Gerő Zoltán alig egy éve működő csatornája, a Hogyan működik? Érdekes módon talán ez áll a legközelebb a manistream amerikai típusú YouTube-ismeretterjesztéshez. Míves flash-animációk fölött kicsit monoton narrátor mesél a legkülönbözőbb témákról, az időutazás lehetőségétől a szemben lebegő kis pálcikákig. Ízelítőül itt van mondjuk a vércsoportokról szóló:

Mint majdnem mindegyik ismeretterjesztő csatorna, ez is közösségi finanszírozásból működik, Pateron-oldala itt található.

Tökéletlen történelem

A Tökéletlen történelem egyszerre paródia és vérkomoly történelmi ismeretterjesztés alsósoknak. Bizonyára nem ismeretlen az ismeretterjesztő vagy használati utasítás-szövegek pár éve elterjedt kísérő vizualizációja, a kézzel whiteboardra (tehát fehér papír vagy műanyagtáblára filccel) rajzolt úgynevezett doodle videó.

A Tökéletlen történelem ilyen doodle videó-sorozat. A parodisztikus része az, hogy macskákkal rajzolja újra a világtörténelem nagy pillanatait és fontos eseményeit, illetve mutatja be kimagasló szereplőit. Sok szürreális dolgot láttam már, de a muhi csatát rajzolt macskákkal lejátszani – ez azért felülmúlta a képzelőerőmet:

Már itt is nagyon komoly kontet gyűlt össze, és természetesen a TT-nek is van Patreon-oldala, ahol támogatni lehet.

Paul Street

A titokzatos Paul Street, “az a rejtelyes srac”, ahogy ékezetek és központozás nélkül YouTube-csatornájának leírásában áll, azért került ide, mert ő testesíti meg a legjobban a YouTube-generáció ismeretterjesztési és -fogyasztási kultúráját. Nem véletlen, hogy ő büszkélkedhet messze a legtöbb feliratkozóval (több mint 330 ezren követik), és vannak olyan videói, amelyeket hét-nyolcszázezren néztek meg.

Paul Street nyilván nem követi a nemzeti alaptantervet, nem érdeklik a kerettantervek, igazából még a tudományosság sem. Klasszikus ismeretterjesztő bulvár, amit művel, bombasztikus témaválasztásokkal, laza, cool dumákkal, helyenként jókora tárgyi tévedésekkel. Én egyszerűen mégis imádom, mert ő tényleg anyanyelvi szinten beszéli generációja nyelvét, és az ő tudományos ismeretterjesztése még mindig jobb, mint a béna Witcher playthrough-k, meg a sminkes tanácsok.

Emitt az egyik legutolsó videó, amelyben a boomer-bloomer-zoomer-doomer generációs konfliktusban vág rendet, történelem- és osztályfőnöki órára egyaránt ajánlom.

+1 Videotanár

Az ismeretterjesztés másik végpontja a jóval konzervatívabb, hogyományosabb felfogást képviselő Videotanár. Jól megszokott, frontális monológokat hallhatunk-láthatunk, a szövegezés is szárazabb annál, ami a YouTube-on megszokott. Ami miatt érdemes kiemelni, az az elképesztően gazdag anyag, viszonylag jól áttekinthető lejátszási listákba rendezve. Külön sorozatban pedig ismert színészek, énekesek, humoristák tartanak órákat:

Mára ennyi volt a Távtan, tartsátok a távolságot!

Te is ismersz király magyar ismeretterjesztő YouTube-csatornákat? Oszd meg itt kommentben, vagy küldd el üzenetben a Távtan Facebook-oldalának, esetleg posztold be a Távtan Facebook-csoportba!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük